sreda, 29. mart 2023.

Šapić: Gradonačelnik sam svih Beograđana, a ne raznih interesnih grupa

Sve odluke koje Gradska uprava Grada Beograda donosi namenjene su isključivo poboljšanju kvalteta života građana. Bilo da je u pitanju uređenje priobalja, raskidanje štetnih ugovora, gradnja infrastrukture ili bilo šta drugo, Grad Beograd na prvo mesto stavlja interes građana i njihovu dobrobit, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić gostujući na TV Insajder. 

Šapić je naglasio da je aktuelna gradska uprava homogena i da su do sada sve odluke donete jedinstveno i u interesu Beograđana. 

– Mislim da jesam gradonačelnik svih Beograđana, kao što sam i obećao. Sve odluke koje aktuelna gradska uprava donosi su apsolutno u interesu građana. Takođe, sve odluke i realizacije različitih projekata su u skladu sa zakonskim propisima koji ih regulišu – istakao je Šapić. 

On je podsetio da je lično predložio Odluku o uređenju savskog priobalja i dobio podršku Skupštine grada. 

– Potrebno je pre svega da čitava infrastruktura na obalama bude postavljena legalno i da čitav proces bude u skladu sa zakonom. Dok sam na funkciji gradonačelnika, Gradska uprava sigurno neće odustati od uređenja savskog priobalja. Promene načina uređenja priobalja mogu da iniciraju jedino nadležne institucije, poput Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode”, jer one po zakonu mogu da promene odluku ili donesu neku drugu o radovima koje treba da sprovedemo. U tom slučaju, tražićemo od njih da nam daju način kako da legalno dovedemo vodu i struju, ali da odustanemo od uređenja priobalja, to nećemo. Splavovi mogu da budu brend Beograda, ali prvo treba da ih bude u adekvatnom broju kako ne bi ugrožavali pogled na reku, onda da ne ugrožavaju ljude koji žive u njihovom okruženju i na kraju da ne remete higijenu priobalja i da poštuju sve ekološke standarde. Tek tada će biti pravi reprezent našeg grada, na jedan uređen i civilizovan način – rekao je Šapić. 

Govoreći o ugovoru sa kompanijom „Kentkart”, Šapić je poručio Beograđanima da ne bi trebalo da brinu i da će interes Beograda biti odbranjen. 

– Nikakvu štetu Beograd neće pretrpeti, štaviše, pokušaćemo da saniramo štetu koja je naneta Gradu od 2011. godine. Grad godišnje subvencioniše gradski prevoz sa 250 miliona evra i videćemo koliko ćemo taj iznos smanjiti u narednih nekoliko godina. Uskoro će se saznati ko je tokom 12 godina trajanja tog ugovora bio oštećena strana, Grad Beograd ili privatna kompanija – rekao je Šapić. 

Prema njegovim rečima, za uklanjanje Starog savskog mosta trenutno se čekaju dozvole za postavljanje platforme koja je neophodna za taj posao. 

– Pre svega, trebalo bi naglasiti da se taj most uklanja kako bi novi bio sagrađen, a ne da bi ostala praznina na tom mestu. Novi most će biti skoro četiri puta širi od sadašnjeg. On je deo velikog projekta u okviru kojeg su gradnja tunela od Ekonomskog fakulteta do Ulice despota Stefana i pravljenje velike saobraćajnice sa novobeogradske strane koja će skupljati sav saobraćaj preko mosta iz centra grada i distribuirati ga dalje prema Zemunu i Novom Beogradu, a tako će i ove dve opštine dodatno povezati sa najdaljim delovima grada za njih, sa levom obalom Dunava, Zvezdarom i Palilulom. Novi most i saobraćajnica na Novom Beogradu, kao i dva kilometra tunela predstavljaju možda i najveći saobraćajni projekat u Beogradu u poslednjih 50 godina – dodao je Šapić. 

Ono što je obradovalo sve roditelje koji imaju decu u vrtićima jeste najava besplatnih vrtića od septembra. 

– Sistem je ostao isti, samo što će Grad sada subvencionisati punu cenu vrtića, tako da roditelji ništa neće plaćati, što predstavlja veliku uštedu za porodicu, pogotovo za onu koja ima više dece. Ova gradska vlast radiće takođe na poboljšanju položaja vaspitačica i njihovih uslova rada – rekao je Šapić i podsetio da su na njegovu inicijativu prvi put ove godine svi zaposleni u školama i vrtićima dobili vaučere, te da će ih dobiti i krajem ove godine.

Kako je rekao, počeli su da se realizuju projekti koje je najavio, poput uvođenja jedinstvenog broja za prijavu problema, dodajući da će za roditelje, pored besplatnih vrtića, velika ušteda biti i besplatni udžbenici za sve đake, bez obzira na njihovo materijalno stanje. 

Gradonačelnik je ukazao i na sve prednosti „beogradske kartice” preko koje će građani moći da ostvare veliki broj popusta.

 – Imam pravo da verujem da ćemo uspeti sa njenom realizacijom jer smo na Novom Beogradu to već imali. Ovoga leta omogućićemo Beograđanima da ovom karticom ostvare besplatan ulazak na sve otvorene bazene. Kada „beogradska kartica” zaživi, vlasnik kartice će moći da putem sajta prati sve prednosti koje mu ona omogućava – pojasnio je gradonačelnik.

Kada je reč o preseljenju zoo-vrta, Šapić je izneo svoj utisak da oko 70 odsto građana podržava ovu ideju, kako zbog humanijih uslova za životinje tako i zbog toga što će Kalemegdan napokon biti u situaciji da se nađe na listi zaštite UNESCO-a.  

– Dok sam ja gradonačelnik, na Kalemegnadnu se ništa neće graditi na mestu gde je sada zoo-vrt, i u to možete da budete sigurni – rekao je Šapić.